Een goed bewaard geheim: de oude, feeërieke Minardschouwburg wordt geregeld gevraagd als decor voor (internationale) filmproducties. Vaak gebeurt dat als men op zoek is naar 19de-eeuwse theaterlocaties; onze schouwburg werd immers in 1848 ontworpen en gebouwd.

De activiteitenkalender laat echter niet toe om vaak in te gaan op dergelijke vragen. Maar de enkele keren dat het wel mogelijk is, vallen de films geregeld in de prijzen.

In 2015 vonden in Minard opnames plaats voor “A Quiet Passion”. Deze film van de legendarische Britse cineast Terrence Davies gaat over het merkwaardige leven van de 19de-eeuwse Amerikaanse dichteres Emily Dickinson. Hij kaapte een prijs weg op het Berlijnse Filmfestival in 2016.

In de late zomer van 2017 werden delen van “De Dirigent”, een Nederlands/Amerikaanse co-productie van regisseur Maria Peters in de Minard opgenomen. Deze film over de eerste vrouwelijke concert-dirigent Antonia Brico speelt zich grotendeels af in en rond concertzalen uit het begin van de 20ste eeuw. Om de grote symfonische orkesten plaats te geven, werd de Minardschouwburg deels omgebouwd. Sinds kort is de film te zien in de buitenlandse bioscopen – met groot succes, meldt men ons. België volgt binnenkort.

Fier zijn we echter het meest op de kortfilm “Pathetiek” van de Gentse regisseur Yahya Terryn. In december 2018 won hij de Prijs van de Jury als beste kortfilm van 2018 op Leuven Kort. Deze film over twee vrienden die na lange tijd nog eens afspreken op een pianoconcert werd integraal – gedurende vijf dagen – in de Minard opgenomen, met Tom Vermeir en Koen De Graeve in de hoofdrollen.

Spijtig dat de Minardschouwburg niet vaker filmproducties kan ontvangen. Mocht de recente Vlaamse succesfilm “Girl” toch zijn opgenomen in de Minard – zoals oorspronkelijk de wens was van regisseur en producent – had een Oscar er zeker in gezeten…

© 2019 - Minard Schouwburg Gent