Laden Evenementen

Speellijst

van 15.10.2016 tot en met 30.11.2016
Prijs: gratis
  • Dit event is voorbij.

Huis van Alijn

Homeless Movies

Zes kunstenaars:

 Mekhitar Garabedian

 Eva Giolo

 Katrin Kamrau

 Jasper Rigole

 Meggy Rustamova

 Lisa Spilliaert

Zes locaties:

 Louis Pasteurlaan – KASK, ingang KASKcafé

 Sint-Michielshelling – Sphinx Cinema

 Woodrow Wilsonplein – Administratief Centrum Zuid

 Veldstraat – Uitbureau en cultuurdienst Stad Gent

 Sint-Pietersstation – Inkomhal

 Walpoortstraat – Minard Schouwburg

I.s.m. KASK | School of Arts van de Hogent

 

Als museum voor het dagelijks leven in de 20ste eeuw beheert het Gentse Huis van Alijn een grote collectie home movies of familiefilm. Samen met gastcurator Edwin Carels nodigde het zes kunstenaars uit om zich onder te dompelen in deze collectie en er een nieuwe kortfilm uit te distilleren. Het resultaat daarvan is vanaf 15 oktober voor het eerst te zien in zes filmcabines, verspreid over de Gentse binnenstad. De cabines isoleren de kijker voor een paar minuten van de buitenwereld. Kijkend naar de herinneringen van anderen, is het voyeurisme nooit ver weg.

Het project roept vragen op over evoluties in beeldcultuur, identiteit, mediagebruik en geheugen, en de dynamiek tussen publieke en private context. In de cabine aan de Minard Schouwburg kan u de kortfilm Pic-Nic van Lisa Spilliaert bekijken. Zij is gefascineerd door de (zogenaamde) ongedwongen momenten in de dubbelportretten die amateurfilmers van zichzelf ensceneren. Ze begint haar visuele essay met het spiegelen van een Super8-opname uit het archief van het Huis van Alijn aan een video-opname, in 1990 gemaakt van en door haar eigen ouders. Verder peilt ze naar de drijfveer die mensen bepaalde momenten doet registreren, om zo hun instabiele bestaan te bevestigen.

Te zien van 15.10.2016 tot en met 30.11.2016

Op 1 december (Museumnacht) verhuizen de filmcabines naar de binnentuin van het Huis van Alijn waar ze nog tot 15 januari te bezoeken zijn.

Organisatie: Huis van Alijn
Evenement Categorie: