In juni opent vzw Minard voor de allereerste keer een zomerterras op het Romain Deconinckplein. De reeds aanwezige terrassen van Café Romain en de Marimain krijgen er dus een broertje bij op het zonovergoten plein. Het terras bestaat uit drie grote, permanente tafels die er meteen een stukje publieke ruimte van maken.

Het zijn de geweldige tafels van Jonas Willems van VONK, die we ‘Discutables’ noemen. Aan deze tafels willen we mensen samenbrengen om te praten met elkaar, al dan niet over de voorstellingen in Minard.

We besloten dit terras te openen om twee redenen:

Eerst en vooral past het in onze missie om dit monument te ontsluiten, ramen en deuren van deze prachtige schouwburg nog verder open te gooien en het gebouw zo toegankelijk mogelijk te maken. Een terras dat open is buiten de klassieke avonduren van de voorstellingen laat mensen toe om ook overdag even binnen te lopen en in contact te komen met het gebouw, de geschiedenis en natuurlijk de programmatie van Minard.

De tweede reden is louter financieel. Want ook al wordt de werking van Minard grotendeels gesubsidieerd door de Stad Gent, Minard is een culturele private vzw die ook eigen inkomsten nodig heeft om de vele activiteiten te kunnen organiseren aan zeer billijke tarieven voor de gezelschappen en organisaties. Corona en de stijgende energieprijzen dwingen ons op zoek te gaan naar extra inkomsten zonder die tarieven te verhogen. Dit tijdelijk terras-experiment (van 1 juni tot het einde van de Gentse Feesten) moet ons leren wat zoiets ons oplevert en wat het ons kost. Minard bestaat uit een kleine maar slagvaardige ploeg van 6 vaste medewerkers en twintig losse onthaalmedewerkers. We willen onderzoeken watde impact op de werking is. Meten is weten. De locatie is in ieder geval schitterend en de ploeg van jonge jobstudenten is heel gemotiveerd.

Dus, de boodschap is simpel: kom naar het terras van de Minard, drink een pintje en steun onze werking! Sinds kort prijkt Romain terug op het bierglas, een creatieve samenwerking met de nieuwe brouwer Roman. En ook op de kopjes van koffie staat binnenkort ook het kopje van Romain.

Naast een pintje staan er ‘zomerdrankskes’ op de kaart: Gin mee tonic, Donker en stormachtig, Op zijn muile in Moskou en Aperolsprietz.

Het terras is open van vanaf donderdag 2 juni (bij de start van de Braderie) en dit van woensdag tot zondag van 14u tot middernacht. Woensdagavond om 17u worden de tafels geleverd door Jonas Willems van VONK Furniture.

 

En er is meer. Naast het terras werd ook de mooie Bar Minard. De oude krukken worden binnenkort geveild. Zo kan je dus ook Minard steunen: door een stukje erfgoed in huis te halen en een oude bardruk te kopen. Die oude krukken zijn misschien wat van hun pluimen kwijt, het zijn en blijven mooie stuks, in Amerikaanse diner stijl. Bovendien hebben we ze laten signeren door artiesten die in Minard hebben gestaan. Zo dragen de trotse barkrukken handtekeningen van bijvoorbeeld Luka Bloom en Suzanne Vega, maar ook Koen Crucke heeft zijn ‘krukke’, net als Bob De Moor, Luk De Bruycker, Jan De Raedt,…


Deze unieke barkrukken zullen worden geveild op ‘ArtAuction online’ vanaf 22/06. Alle info volgt op onze Facebook en Instagrampagina.

 

Minard wenst volgende cultuurminnende partners uitvoerig te bedanken voor hun geloof in onze organisatie: brouwerij Roman en Pepsico voor onze tijdelijke barinrichting, Replica belettering voor onze signalisatie, Jonas Willems van VONK Furniture voor zijn geweldig mooie (discu)tafels maar ook Satelliet hospitality furniture en Depot 09 voor inspiratie voor de nieuwe barmeubels. Veel dank tenslotte aan MITOJ (Tim Schacht en Jo Lameire) voor de nieuwe huisstijl, de frisse vormgeving en bureau-inrichting en Kahil Janssens voor de vele grafische ontwerpen.

 

 

De Minard, stadsschouwburg uit 1847, is het huis waar Romain Deconinck en zijn Beren maar liefst vijftig jaar lang Gents volkstheater brachten. De prachtige, authentieke bonbonnière biedt plaats aan 270 bezoekers. Door de verbouwingen in de jaren negentig kwam er echter ook een tribune aan de andere kant van de scène, met nog eens 217 zitplaatsen. Minard is een receptief huis dat niet zelf creëert, produceert of programmeert maar wel culturele organisatoren van alle slag en soort faciliteert als de beste. Jaarlijks vinden hier dan ook ruim 300 activiteiten plaats, die bijgewoond worden door nagenoeg 50.000 toeschouwers.

 

© 2021 Minardschouwburg