Laden Evenementen

Speellijst

Donderdag 23 september 2021
Vrijdag 24 september 2021
20u00
Prijs: € 16 / € 12 (red)
Tickets
  • Dit event is voorbij.

ROLAND GUNST_JOHN K COBRA

MOUSSEM ‘SPIRIT CAPITAL

Dansende tweelingzussen go dandy

De “tropical bungalow” is een woning die bedacht werd door de witte koloniaal in Congo. De woonst werd ingedeeld volgens het principe van zoning, het opdelen van bewegingsruimte voor wit en zwart. Maar de boys, de zwarte jongens die werkten in deze huizen, namen rond 1910 de dandyeske kledingstijl van de witte overheerser over: de sapeurs waren geboren. Die sapologie, of sape, vormt het uitgangspunt van ‘SPIRIT CAPITAL – The Seat of Memory’ van de conceptuele kunstenaar Roland Gunst.

De titel van de voorstelling verwijst naar een object uit de Congolese Luba-traditie. Een “spirit capital” was een houten hoofdsteun, met aan de basis meestal twee identieke vrouwelijke figuren. Dit voorwerp had een symbolische functie, als “lieux de mémoire” – bijna letterlijk: een geestelijke en geschiedkundige opslagplek. Ze neemt dan ook een belangrijke reflectieve en historische plek binnen de Luba-gemeenschap in.

Gunst plaats op het podium ook twee identieke figuren: Les Mybalés, het dansduo gevormd door tweelingzussen Doris en Nathalie Bokongo Nkumu. In ‘SPIRIT CAPITAL’ transformeren ze de scène tot een geritualiseerde plek en nemen ze je mee op een ruimtelijke en mentale reis. Hun historisch onderdrukte lichamen bevrijden zich via bewegingen, woorden, geluiden, muziek en uiterlijke transformaties van de ketens van de geschiedenis.

Onderdeel van:
10X10

“Door het performen van fluïde gendernormen kan de sapeur machtsverhoudingen herschikken of machtsconcentratiepunten verplaatsen.”

– Roland Gunst
Organisatie: Kunstencentrum Vooruit
Evenement Categorie: