Laden Evenementen

Speellijst

woensdag 1 april tem zondag 5 april
  • Dit event is voorbij.

Geannuleerd - Courtisane

Courtisane Festival

Wegens het coronavirus wordt het Courtisane Festival afgelast. Meer info op https://www.courtisane.be/

Courtisane festival 2020, dat doorgaat van 1 tot 5 april op verschillende locaties in Gent, kiest voor een rijk en uiteenlopend programma vol reflectie en dialoog. De Artists in Focus van deze festivaleditie zijn Lis Rhodes en Kevin Jerome Everson.

Sinds de jaren ’70 maakt kunstenaar en filmmaker Lis Rhodes radicaal en experimenteel werk dat de dominante narratieven en machtsstructuren van taal uitdaagt. Ze was een toonaangevende figuur in de London Film-Makers’ Co-operative en medeoprichter van Circles, de eerste filmdistributeur van video’s, films en performances van vrouwelijke kunstenaars. Donderdag 2 april zal er een unieke double bill zijn. De Amerikaanse componiste Kali Malone maakt donkere, minimalistische ambient die volgens Boomkat “magisterial, glacial, attention-demanding and powerful” klinkt. Die avond zal ook Rhodes’ installatie Light Music vertoond worden.

De in Ohio geboren Kevin Jerome Everson is een van de meest productieve en gerespecteerde filmmakers in de Verenigde Staten. Gedurende de voorbije twintig jaar produceerde hij aan een onvermoeibaar tempo meer dan 150 films die de levens en ervaringen van working-class Afro-Amerikanen portretteren aan de hand van een impressionistisch esthetisch palet dat zowel inspiratie put uit de beeldende kunst als uit straatfotografie en observationele cinema.

Het retrospectief programma Out of the Shadows toont het pionierswerk van Atteyat alAbnoudy, Assia Djebar, Jocelyne Saab en Heiny Srour, vier filmmakers uit de Arabische wereld wiens werk lange tijd onderbelicht is gebleven. Deze vier vrouwen, die elks een andere achtergrond hebben en uit een andere regio komen, startten hun filmcarrière in de jaren 1970. Hun werk schenkt aandacht aan stemmen en verhalen die binnen de dominante geschiedschrijving onzichtbaar blijven. Verder bevat het festivalprogramma een selectie van recente of herontdekte werken van onder andere Éric Baudelaire, Lur Alaizola, Pedro Costa, Alexandra Cuesta, Nina Menkes, Miko Revereza, Lav Diaz en Chantal Akerman.

 

Organisatie: Courtisane Festival