Laden Evenementen

Speellijst

ma 24.04 om 20u00
Prijs: Tickets vanaf 14 euro
Tickets
  • Dit event is voorbij.

NTGent

We Shall Overcome

‘Pete Seeger meets Willem Vermandere, Boris Vian, Kurt Weill, Leonard Cohen, Wannes Van de Velde, June Tabor, Bob Dylan, Vuile Mong, Bob Marley, Walter De Buck, Jacques Brel, John Lennon, Nick Lowe, Captain Sensible, PJ Harvey, en vele, vele anderen.
Een avond waar het bezwaarde geweten een stem krijgt, het gebroken geweer, de vredesduif, de regenboog, Jean Jaurès, Bertrand Russell…
Een avond zoals ik hem mij herinner uit de jaren tachtig, de betogingen vóór de vrede en tegen de atoomraketten, de mars op Brussel, miljoenen burgers stapten op treinen en zongen zich een weg naar de hoofdstad. Duizenden kelen zongen oude liederen, alsof het zingen ons wapen was. De bloem in de geweerloop. Vreedzaam liepen we hand in hand een betere wereld tegemoet. En we zongen, en we hoopten, zoals de generaties voor ons.
We shall overcome.
Tijdens de herdenkingen aan de Eerste Wereldoorlog mag de herinnering aan zij die bleven zingen niet vergeten worden, zij die vochten voor de vrede en het respect tussen de naties en de volkeren, zij die geloofden in de diplomatie en het pacifisme. Voor hen geen gedenksteen, of triomfboog, zij leven verder in hun liederen, in hun zuivere stem, in hun voortdurend protest. Opdat wij nooit zullen vergeten, en wij tot in de eeuwen der eeuwen zullen inzien, dat elke oorlog, waar ook ter wereld, een aanslag is op het fundament van onze beschaving. Maar vooral: opdat wij zouden blijven zingen.’

Aan het woord is Wim Opbrouck. In het kader van de honderdjarige herdenking van Wereldoorlog 1 stelde Opbrouck samen met zijn muzikale wapenbroeder Ron Reuman een avond samen met muziek uit het repertoire van de vredesbeweging. Traditional, gospel, folk, rock, chanson – het repertoire is rijk.

Drie muzikanten en een acteur. Samen zorgen ze voor verrassende arrangementen van bekende en minder bekende liederen. We Shall Overcome is een prachtig theaterconcert dat diep in de onderbuik van de geschiedenis tast. Soms donker, woelig en hard. Soms meeslepend, aanstekelijk en hoopvol.

Een live-registratie werd uitgebracht op cd.

Zang en muziek: Wim Opbrouck, Axl Peleman, Roeland Vandemoortele, Ron Reuman
Dramaturgie: Koen Haagdorens
Decorontwerp: Wim Opbrouck en Luc Goedertier
Lichtontwerp: Mark Van Denesse
Kostuumontwerp: Martha Stoffels
Productie: NTGent
Organisatie: NTGent
Evenement Categorie: