U heeft vast wel bepaalde associaties bij het woord klucht, maar heeft u er ooit een gezien?
Vierhonderd jaar geleden zou die vraag overbodig zijn: het publiek kon toen geen genoeg krijgen van kluchten. Bekende auteurs speelden daar dan ook gretig op in, zoals Bredero. Zijn stukken worden bevolkt door figuren die uit het leven gegrepen zijn en zitten vol grappen, roddel en achterklap en bedrog. In deze voorstelling brengt toneelgroep De Kale een van zijn kluchten opnieuw tot leven.
In De Klucht van de Koe uit 1612 gaat het vooral om de goedgelovigheid van Boer Dirk. Wanneer een vreemdeling bij hem aanklopt, geeft hij hem zeer gastvrij onderdak. Dat had hij beter niet kunnen doen. Door een ingenieuze list zorgt deze oplichter er namelijk voor dat de boer zonder argwaan zijn eigen koe gaat verkopen en de opbrengst aan de dief geeft. Ook leren we twee andere figuren kennen met hun eigen tekortkoming. De inhalige waardin Giertje neemt het niet zo nauw met de eerlijkheid door haar gasten te veel te laten betalen, terwijl een vrijbuiter louter zijn eigen lustgevoelens najaagt. Beiden kunnen geen maat houden en blijken naïef. Het loopt voor hen dan ook niet goed af…
De voorstelling duurt 75 minuten, inclusief een korte inleiding van ongeveer 15 minuten
Met Vastert van Aardenne, Celia van den Boogert, Stijn Westenend, en Marieke de Kruijf
Regie: Victor van Swaay
Decor: Marjolein Ettema
Kostuums: Ischa Stuart
Over Theatergroep De Kale
De Kale speelde eerder met veel succes o.a. De Klucht van de Molenaar en Warenar. Zij gaan daarbij uit van de oorspronkelijke tekst. De spelers kunnen met recht meesters op dit terrein worden genoemd. Met hun beeldende spel brengen zij de 17de eeuw een beetje dichterbij.
Kijk voor meer informatie over Theatergroep De Kale op www.theatergroepdekale.com
Over Bredero
Gerbrand Adriaenszoon Bredero werd op 16 maart 1585 geboren in Amsterdam. Hij ging naar de Franse school en volgde later een opleiding tot schilder. Al op jonge leeftijd begon hij met schrijven en sloot hij zich aan bij rederijkerskamer De Eglantier. Later richtte hij samen met Coster en Hooft De Nederduytsche Academie op. Bredero was een toneelschrijver, dichter en schilder. Hij heeft in een korte tijd enorm veel geschreven. Hij heeft zelf veel gelezen en onderzoek gedaan naar werken uit zijn tijd. Bredero schreef komedies, kluchten, sonnetten, blijspelen en verschillende soorten liederen. Bredero schreef vooral voor het Amsterdamse publiek en dat is onder andere te merken aan het dialect in zijn toneelstukken. Zijn werk staat bekend vanwege het komische en realistische karakter. Hoewel hij enorm veel schreef heeft Bredero voornamelijk geld verdiend met zijn schilderwerk. Geen van zijn schilderijen zijn bewaard gebleven. Op 23 augustus 1618 overleed Bredero in Amsterdam.