Laden Evenementen

Speellijst

Donderdag 9 januari 2025
20u00

Oude zaal
Prijs: 16 vvk / 18 avk / Uitpas kansentarief
Tickets

BELGICA

Broes

 

Broes is een Belgische folkband die in 2023 de Flanders Folk Award ontving voor “Beste Live Band”. Al 15 jaar maakt dit kwintet furore op zowel Belgische als internationale festivals. Met trots stellen ze hun 3de album in première voor in de Minardschouwburg.

 

Broes gooit het -letterlijk- over andere boeg, en brengt met hun nieuwe album een eerbetoon aan het expeditieschip “Belgica”.

Adrien de Gerlache(1866-1934) ondernam als kapitein de allereerste Belgische Poolreis per schip naar Antarctica. In 1896 kocht De Gerlache het in Noorwegen gebouwde walvisschip Patriaen herdoopte het na verbouwingen tot de Belgica. Een jaar later werd dit vaartuig te water gelaten voor dé grote expeditie. Vanuit Antwerpen voeren ze door de woeste wateren van zeeën en oceanen, maar passeerden daarbij ook exotische plaatsen zoals Rio De Janeiro, Madeira en Montevideo. In 1898 bereikte de Belgica het noordelijkste deel van het Arctisch Schiereiland. Helaas kwamen ze vast te zitten in het ijs op Antarctica, waardoor ze er noodgedwongen 15 maanden moesten overwinteren. Al deze onwaarschijnlijke avonturen van de Gerlache en zijn internationale gezelschap pende onze ontdekkingsreiziger neer in dagboeken.

 

In dat fascinerende verhaal vindt Broes haar muzikale weerklank. Net als de internationale crew van het schip, die samenwerkt aan één doel, werken de muzikanten van Broes nauwgezet samen aan dit nieuwe album… Dit echter zónder dat hun schip strandt.
Ze laten zich, net als onze ontdekkingsreiziger, steeds leiden door hun muzikaal kompas. Hun composities zijn zoals steeds niet in één hokje te duwen, maar voeren de luisteraar -net als de Belgica- mee naar alle windstreken: exotische Latijns-Amerikaanse vibes, over Balkan-, Afrikaanse en Scandinavische invloeden. Broes schetst daarbij een beeld van zowel de route als de omkadering en bemanning van het schip. Daarnaast probeert de band ook om de emoties, die de bemanning moet gevoeld hebben, over te brengen in haar muziek: ongetwijfeld soms een portie heimwee, maar in de eerste plaats verwondering en extase.

 

Zo gaat u zeker overstag, wanneer Broes haar nieuwe muzikale boreling te water laat!
Deze boot wil u namelijk écht niet missen…

 

Anouk Sanczuk – Viool

Elke De Meester – Accordeon

Florian De Schepper – Gitaar

Zjef Van Steenbergen – Basgitaar

Gielis Cautaers – Percussie/Drum

Organisatie: vzw Kazanka