China is niet alleen een economische en technologische grootmacht, maar ontpopt zich ook steeds meer als culturele speler. In steden als Peking, Shanghai en Chengdu bloeit een kunstwereld die veelzijdig, kritisch én verrassend levendig is. Tussen wolkenkrabbers en bewakingscamera’s vinden we galeries vol werken die vragen stellen over identiteit, macht, spiritualiteit en technologie.
Ai Weiwei is bij ons de bekendste naam, maar duizenden andere kunstenaars, zoals Cao Fei, Zhang Huan en Xu Bing, vinden subtiele, vaak poëtische manieren om hun stem te laten horen zonder de confrontatie op te zoeken. Ze creëren ruimte voor reflectie binnen de beperkingen van het systeem. Wat vertelt die kunst ons over een samenleving die razendsnel moderniseert, maar waar vrije expressie geen evidentie is? Hoe navigeren kunstenaars in een landschap waar de grenzen niet altijd zichtbaar zijn, maar wél gevaarlijk? Al snel blijkt dat we een aantal westerse vooroordelen over China zullen moeten bijstellen. Niet via cijfers maar via kunst leren we het hedendaagse China echt begrijpen.
In dit gespreksmoment met ruimte voor dialoog neemt Pieter-Jan Buyle je mee in deze gelaagde visuele wereld. Door zijn kennis van het Mandarijn en zijn ontmoetingen met kunstenaars in China en Taiwan, biedt hij een unieke inkijk in een creatieve onderstroom die zowel fragiel als krachtig is. Met beelden, verhalen en analyse ontdek je wat deze kunst ons vertelt over het China van vandaag – en over de tijdloze kracht van kunst.