Als Napoleon ten val komt, is zijn driejarig zoontje een nachtmerrie voor de Europese machthebbers.
In Wenen wordt het prinsje, dat bij zijn geboorte voorbestemd was om de machtigste man ter wereld te worden, weggestopt in een gouden kooi. Hij wordt ‘heropgevoed’ en krijgt zelfs een nieuwe naam.
Zijn hele jeugd, die getekend wordt door eenzaamheid en onbegrip, zal de jongen vergeefs zoeken naar zijn identiteit. Is hij een Fransman of een Oostenrijker? Was zijn vader een held of een schurk? Verteerd door tuberculose zal hij op 21-jarige leeftijd sterven zonder het antwoord op die vragen te kennen.
In de geschiedenisboeken was er voor de zoon van Napoleon geen plaats. De literatuur, het theater, de opera en de film maken dat ruim goed: als ‘adelaarskind’ wordt hij een van de grootste romantische helden aller tijden. Maar meer dan een eeuw na zijn dood wordt zijn nagedachtenis bezoedeld, want Hitler wil van hem een symbool van de collaboratie maken.
HET PROGRAMMA VAN DE AVOND
Griet Pauwels, die we kennen van de Paarse Zetel en Academie de Kunstbrug, praat de avond aan elkaar en interviewt de auteur;
Rudy vanschoonbeek van Uitgeverij Vrijdag stelt het boek voor;
Karin Tanghe, bekend van theater, televisie en Frans chanson, leest voor wat gravin Lulu Wertheim tweehonderd jaar geleden in haar dagboek schreef over haar ontmoetingen met het adelaarsjong;
DANY HENDRICKX, vriend en animerend stadsgids, draagt werk voor van Heinrich Heine en Edmond Rostand;
ASTRID CALLENS, vriendin en conférencière, leest haar favoriete passages uit Het adelaarsjong voor;
SARA SalvÉrius, accordeoniste en componiste, zorgt voor de muzikale omlijsting;
Boekhandel Walry zorgt voor de boekenverkoop
Na de voorstelling biedt de auteur u een glaasje aan.
Inkom gratis maar vooraf inschrijven verplicht via eric.robert.bauwens@telenet.be
Organisatie: Groenbrug Comm V