Laden Evenementen

Speellijst

Vrijdag 27 september
om 20u00
Prijs: € 15
Tickets
  • Dit event is voorbij.

Derek & Renaud

Derek & Renaud vs Borremans & Spilliaert

Première

Lees hier meer over deze voorstelling in Het Nieuwsblad.

Zanger-gitarist Derek (cfr. Derek & the Dirt en Derek & Vis…) en violist Renaud Ghilbert (cfr. Absynthe Minded en Les Cerveaux Lents…) speelden voor het eerst samen op het kerkhof van Hansbeke op 1 november 2017, voor rondwarende geesten en kerkhofbezoekers, en dit op verzoek van de vzw Reveil. Het werd een bevreemdend maar vooral ook hartverwarmend concert.

Dat bleek de aanzet tot een verdere samenwerking en het opnemen van een cd waarop ze van gedichten van Jotie T’Hooft en Arthur Rimbaud pakkende liedjes maakten: “Derek & Renaud vs T’Hooft & Rimbaud” Ze speelden zeer geslaagde voorstellingen voor Theater aan Zee in Oostende, kunstenfestival Watou, in de bibliotheken De Krook in Gent en Permeke in Antwerpen, in de Minardschouwburg Gent, meerdere cc’s in Vlaanderen en in het alternatievere clubcircuit. Derek die zelf schrijft en zingt in het Nederlands, Frans en Engels, heeft eerder ook al poëzie en proza van Charles Bukowski, Allen Ginsberg en Louis Paul Boon in eigen composities gegoten en koppelt deze ervaring nu aan de inventieve arrangementen en muzikaliteit van uitmuntend violist Renaud Ghilbert.

Hun nieuwe project is: “Derek & Renaud vs Borremans & Spilliaert” waarin ze een tiental schilderijen verklanken en poëtisch verwoorden, en ze daardoor ook een nieuwe dimensie geven. Net als bij de dichters T’Hooft en Rimbaud zit er ongeveer een eeuw tussen het werk van Michaël Borremans en Léon Spilliaert, maar het zijn kikkers uit dezelfde poel. Het zijn beide symbolisten, de Oostendse Spilliaert (°1881-1946) al van toen die kunststroming ontstond op het einde van de 19 de eeuw, en Borremans (°1963), die creëerde zijn eigen symbolistische beeldtaal, een symbolisme van de 21 ste eeuw. Beide scheppen in elke blik, elke houding, elk tafereel, een vervreemding, een bevreemding, een excentriciteit, een ode aan de verbeelding. Telkens weer tonen ze de kwetsbaarheid annex nietigheid van de mens in deze grote wereld, of die nu materieel en tastbaar is of ongrijpbaar en spiritueel. Derek & Renaud, een duo in een nieuw landschap van mogelijkheden.

Lijst van verklankte werken:
van Michaël Borremans: The House of Opportunity // The Pupils // The Swimming Poool // De Maagd van Gent // Girl with Duck //
van Léon Spilliaert: Autoportrait dans le miroir // Jeune homme avec écharpe rouge // Le Corbillard // Belgique II // De Hofstraat //

Organisatie: vzw derek & vis
Evenement Categorie: