Laden Evenementen

Speellijst

Maandag 20 maart
19u00

Oude Zaal

VOLZET
Prijs: Gratis met inschrijving
  • Dit event is voorbij.

STAD GENT

Extra voorjaarslezing – Art Nouveau in de kijker

Interieur Hortamuseum © Bastin & Evrard

 

Extra voorjaarslezing – Art Nouveau in de kijker

20 maart om 19 uur, Minardschouwburg

2023 is het jaar van de art nouveau in Brussel. In 1893 legde architect Victor Horta de laatste hand aan het Tasselhuis, dat verraste door een uitzonderlijke vormentaal en architecturaal concept. Het was de allereerste uiting van art nouveau op Belgische bodem. 130 jaar later grijpen we deze verjaardag aan om art nouveau in de kijker te zetten. En dat doen we ook in deze extra voorjaarslezing.

Linda Van Santvoort, dr. in de kunstwetenschappen en ereprofessor van de UGent, toont aan hoe art nouveau oplossingen zoekt in de spanning tussen het industriële en het ambachtelijke, het artistieke. Ze komt tot een genuanceerd beeld van deze veelzijdige stroming die techniek, comfort en esthetiek laat samengaan in lichtrijke woonomgevingen. Daarbij haalt ze ook enkele Gentse art nouveau voorbeelden aan.

Aansluitend vertelt Barbara Van der Wee, architect en ereprofessor van het Raymond Lemaire International Centre for Conservation van de KU Leuven, over haar ervaring als restauratie-architect van het art nouveau patrimonium in Brussel. Ze licht thema’s als conserveren, restaureren en actualiseren toe aan de hand van de inrichting van het Hortamuseum, de voormalige woning en atelier van architect Victor Horta.

Let op! Omdat het aantal geïnteresseerden waarschijnlijk hoger zal liggen dan het aantal plaatsen, werken we met een lotingsysteem.

Hoe werkt het?

Schrijf in tussen 2 en 9 maart.
Inschrijven via www.go.stad.gent/voorjaarslezingen.
Zijn er minder dan 240 geïnteresseerden, laten we iedereen weten dat hij/zij erbij kan zijn. Zijn er meer dan 240 geïnteresseerden, dan verdelen we de tickets via loting. Hierbij houden we rekening met het aantal door jou gevraagde plaatsen.

We laten je op 10 maart via e-mail weten of je de lezing kan volgen of niet. Hou je inbox dus in de gaten.

Gent info 09 210 10 10

Organisatie: Stad Gent – Dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg
Foto credit: Bastin & Evrard
Evenement Categorie: