Laden Evenementen

Speellijst

Dinsdag 6 maart

20u
Prijs: 5 euro
Tickets
  • Dit event is voorbij.

Christian Felber

Gemene-goed-economie als wegwijzer

Ons huidig economisch model negeert de ecologische grenzen van onze planeet, houdt ongelijkheid in stand en slaagt er niet in om iedereen in zijn basisbehoeften te voorzien. Dat is de nuchtere analyse van econoom Christian Felber. Het is dan ook geen toeval dat meer en meer mensen voorstander zijn van een nieuw en meer ethisch economisch systeem. Eén dat juist inzet op milieubescherming en sociale gelijkheid.

Economy of the Common Good

De Oostenrijker wil de economische wegwijzers radicaal omkeren en reikt met zijn Economy of the Common Good een alternatief economisch systeem aan. Het vindt weerklank over heel de wereld. De Economy of the Common Good wil de spelregels zo veranderen dat de economie ten dienste komt te staan van het algemeen belang. Het gemene goed, zeg maar. Hoe kunnen we ons ecoboekenbannertestnomisch model zo aanpassen dat er een verschuiving komt van winst voor enkelen naar welzijn voor allen?

Ethische bedrijven bevoordelen

Felber vraagt aan bedrijven om het voortouw te nemen. De economie moet ethische bedrijven bevoordelen, zodat de neerwaartse spiraal van kostenminimalisatie en winstmaximalisatie stopt. Zo kunnen we ons economisch systeem terug inzetten om andere waarden na te streven.

Christian Felber is een boeiend en bevlogen spreker. Hij staat garant voor een nieuwe visie op ons economisch systeem. Zijn boek verscheen in het Nederlands onder de titel Ware winst. Gemene-goed-economie als wegwijzer.

 

Programma

Lezing door  gevolgd door panelgesprek met: Thomas Van Craen (CEO Triodos België), Murielle Scherre (oprichtster eerlijke lingerielijn Fille d’0) en Koen Schoors (professor economie Ugent).

Organisatie van: CDO-UGent; Denktank OIKOS, Departement Omgeving
Organisatie: CDO, Oikos, The Shift en Omgeving
Evenement Categorie: