Het Gents Universitair Symfonisch Orkest gaat dit voorjaar op reis: de muziek in deze productie voert zowel orkest als publiek naar nieuwe werelden. Het GUSO speelt dit semester de negende symfonie van Antonin Dvořák – beter bekend onder de titel “Uit de nieuwe Wereld” – en het celloconcerto van Elgar, dat geschreven werd in een idyllisch zomerhuisje aan de Zuid-Engelse kust. Met dirigent Steven Decraene en jonge solist Paul Heyman worden de voorjaarsconcerten vast en zeker een snoepreisje voor ieders oren.
De Tsjechische componist Antonin Dvořák schreef zijn negende symfonie in het jaar 1893 tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten. Het grote land aan de andere kant van de Atlantische Oceaan liet een grote indruk bij hem achter, wat leidde tot de compositie van misschien wel een van de beroemdste symfonieën ooit geschreven. De componist haalde onder andere inspiratie uit de volksmuziek van de Native Americans, en af en toe durft zelfs een jazz-element de kop opsteken. Zo neemt Dvořák ons mee naar hoe hij de “nieuwe wereld” als Europeaan ervaren heeft.
Het celloconcert van de Britse componist Elgar valt te situeren in de naweeën van WOI. In de zomer van 1919 startte Elgar met zijn compositie in een huis aan de afgelegen zuidkust van Engeland, waar hij tot voor enkele jaren het gerommel van kanonnen en ander geschut kon horen van aan de andere kant van het kanaal. Het elegische karakter van het concerto reflecteert zijn teleurstelling en verdriet over wat er zich tijdens de oorlogsjaren afspeelde op de vele slachtvelden. Toch lijkt Elgar ook te verwijzen naar nieuwe tijden en probeert hij zijn hoop in een betere wereld te uiten via zijn muziek. In deze productie zal de jonge en talentvolle solist Paul Heyman de solopartij op zich nemen. Met zijn 25 jaar toerde hij al de hele wereld rond en won hij diverse prijzen, zoals de Eerste Prijs op de Edmond-Baertwedstrijd en de Dexia Classic Music Competition.
Organisatie: Gents Universitair Symfonisch Orkest