Laden Evenementen

Speellijst

Vrijdag 9 februari 2024
Zaterdag 10 februari 2024
20u00

Zondag 11 februari 2024
15u00

Nieuwe zaal
Prijs: € 28 / € 25 / € 15
Tickets
  • Dit event is voorbij.

TIM ETCHELLS

How goes the world, Sir, Now?

 

Na veertig jaar theater maken, reflecteert de Britse theaterlegende Tim Etchells op vraag van NTGent op de geschiedenis van (zijn) theater. In ‘How Goes the World’ begeven vier performers zich in een absurde orgie van opkomen en afgaan, geluidscues en koortsige herinneringen.

Ze verdwijnen en verschijnen door deuren die op de een of andere manier van muren zijn gescheiden. Ze haasten zich om deel uit te maken van een toneelstuk dat ofwel nog niet is begonnen ofwel al decennia geleden is afgelopen. Ze zijgen neer op de sofa en huilen. Ze veren woedend recht uit hun leunstoel en zakken vervolgens als amnesielijders weer in elkaar. De piano speelt hetzelfde deuntje steeds opnieuw, de melodie vermalend en verwringend.

Met Tim Etchells voegt NTGent een grote naam toe aan de lijst (inter)nationale makers die een productie creëren voor de reeks Histoire(s) du Théâtre. Als titel van zijn bijdrage kiest Etchells, artistiek leider van het vermaarde collectief Forced Entertainment, een zinsnede uit Shakespeares Macbeth: ‘How goes the world’.

“Ga kijken,” adviseerde De Standaard in september al, “want als oprichter van het legendarische Britse gezelschap Forced Entertainment is Etchells zelf een beetje levende geschiedenis. Zijn absurde, filosofische, poëtische teksten draaien altijd weer je perspectief op de werkelijkheid om.

Vier performers komen en gaan in een warrige aaneenrijging van rollen, kostuums, scènewisselingen en lichteffecten. Butlers, bedienden, bodes, soldaten, dokters, minnaars, moordenaars, dansers, dronkaards, schurken, leugenaars en onschuldigen, allemaal zijn ze er, samen met koninginnen en koningen in aan flarden gescheurde gewaden, allemaal lamenterend in de nepsneeuw die ergens tussen de boekenkast, de salontafel, de dode boom en de strijkplank neerdwarrelt. Een storm buiten. Een oorlog in de verte. Het geluid van applaus.

 

Tim Etchells is een Britse regisseur, beeldend kunstenaar, auteur en performer, geboren in 1962. Hij was in 1984 medeoprichter van het gezelschap Forced Entertainment en is bijna 40 jaar later nog steeds de artistiek directeur van het collectief, intussen wereldberoemd om zijn minimalistisch, experimenteel en prikkelend theater. Onder Etchells’ bewind won Forced Entertainment in 2016 de International Ibsen Award. Etchells’ werk verkent vaak thema’s zoals taal, communicatie, en de relatie tussen performer en publiek. Zijn voorstellingen zijn wereldwijd gepresenteerd op belangrijke podia en festivals.

credits

met

Aurélie Alessandroni, Aurélie Lannoy, John Rowley, Neil Callaghan

 

regie

Tim Etchells

 

dramaturgie

Matthias Lilienthal

 

muziekontwerp

Graeme Miller

 

lichtontwerp

Dennis Diels

 

kostuumontwerp

Jo De Visscher


productie

NTGent


coproductie

Tandem Scène Nationale (Arras-Douai), Wiener Festwochen

 

Organisatie: NTGent
Foto credit: ©hugoglendinning / NTGent
Evenement Categorie: