Malinconico is een plek tussen wat was en wat had kunnen zijn. Een zone waarin lichte donkerte en donkere lichtheid voelbaar worden. Waarin tijd stilvalt en we overvallen worden door het grote waarom. Waarin de helderheid van een wazige wolk melancholie dingen scherp stelt. In dit schemerige landschap dwaalt de melancholie zelf rond, in meerdere stemmen die aan het woord zijn. Hun universele neerslachtigheid kronkelt en evolueert en komt nooit in dezelfde hoedanigheid of vorm. Toch klinken deze personificaties van de melancholie unisono: we willen er mogen zijn.
Met Malinconico creëren we een queer, magisch-realistisch universum, waarin wij zelf samen met de melancholie naar onze plek zoeken in het samenleven. Malinconico brengt troost in een mistroostig landschap, lichtheid in donkerte, muziek in de stilte.
EEN PRODUCTIE VAN Par Hasard vzw
VAN & MET: Ellie Bryce, Mira Bryssinck, Elise Goedgezelschap, Laryssa Kim, Sara Lâm, Fred Libert, Dounia Mahammed, Zindzi Tillot Owusu, Milan Vandierendonck, Laura Vroom, ruimtevaarders
MET DE STEUN VAN: De Singel, Viernulvier, Workspacebrussels, Kunstencentrum BUDA, Moussem, De Stad Gent
MET DANK AAN: laGeste, FroeFroe
Een copresentatie van KOPERGIETERY & NTGent
Collectief Par Hasard werd in 2020 opgericht door Mira Bryssinck, Fred Libert en Laura Vroom. Ze maken enerzijds theaterwerk, veelal sterk verbaal en met een vleugje humor. Anderzijds wil Par Hasard een platform zijn dat het werk van jonge getalenteerde kunstenaars cureert.
Mira Bryssinck speelde als kind in de Theaterateliers van KOPERGIETERY en nam de hoofdrol voor haar rekening in de gesmaakte ateliervoorstelling Remember Me (2009). Ze ging Drama studeren aan KASK Gent. Als theatermaakster en auteur tekende ze o.a. voor ‘A pair of socks’ (Par Hasard), Glory Box en LETTER (voor Het Gevolg, Turnhout). Haar regiedebuut Utopia zette ze op in Villa Voortman, een Gents dagcentrum voor mensen met een dubbeldiagnose. Als actrice was ze te zien in de tv-reeks Tytgat Chocolat (VRT). Mira heeft een voorliefde voor absurdisme dat zowel verbindt als vervreemdt.
Laura Vroom werkt als theatermaakster en actrice voor o.a. de jonge collectieven Kuiperskaai en Ballet Dommage. Samen met Linde Carijn tast ze de grenzen van beeldende kunst, theater en performance af onder de naam Festoen. Ze creëerde o.a. de solo ‘Sauerkraut’ en de voorstelling ‘Langzaam gleed een berg het dal in’. Met een grote liefde voor taal, poëzie en absurde humor, creëert ze minimalistische voorstellingen waarin spel en verbeelding centraal staan. Binnen Par Hasard creëerde ze met Mira ‘A pair of Socks’.
Fred Libert studeerde geschiedenis en rolde na zijn studies in de kunsten. Hij werkt voor o.a. fotograaf Stephan Vanfleteren en beeldhouwer Johan Tahon, als productie-assistent voor CZAR Film en communicatiemedewerker bij Theater Malpertuis. Hij zet ook inhoudelijke stappen binnen theater en werkt aan eigen teksten. Als deel van de ‘Zendelingen’ schrijft Fred bijdrages in verband met podiumkunsten in de brede zin van het woord.
Organisatie: Kopergietery & NTGent