Laden Evenementen

Speellijst

Woensdag 14 oktober 2020
20u00
Prijs: € 12 - € 8
Tickets
  • Dit event is voorbij.

MARKUS ÖHRN

'Bergman in Uganda'

Ingmar Bergmans ‘Persona’ in de Oegandese sloppenwijken

Vooruit garandeert iedereen een veilige avond. Daarom is er voor elke productie een beperkt aantal tickets te koop. We volgen ook nauwgezet de veiligheidsmaatregelen, die je op onze corona-pagina terugvindt. Neem ze door voor je bezoek aan Vooruit. En geniet van je bezoek, in alle veiligheid. #samenerdoor

In Oeganda zijn van de kleinste dorpjes tot de grootste sloppenwijken veejays aan het werk. In geïmproviseerde cinemazaaltjes vertalen én duiden deze moderne volksvertellers live Hollywood-kaskrakers. Toen de Zweedse kunstenaar Markus Öhrn over dit fenomeen hoorde, kwam hij op een lumineus idee. Wat als die vertellers aan de slag zouden gaan met de films van cineast Ingmar Bergman? Öhrn filmde de veejays, terwijl ze hun interpretatie geven van Bergmans ‘Persona’ uit 1966.

Markus Öhrn toont in ‘Bergman in Uganda’ – niet zonder ironie – hoe de Afrikaanse toeschouwer kijkt naar ons, Europese toeschouwers. Het commentaar van de veejays bij complexe beschouwingen op de Europese cultuur en levensstijl – een elementair gegeven in Bergmans oeuvre – mondt zo uit in een verwarrende en confronterende omkering. ‘Bergman in Uganda’ laat je nadenken over je eigen perspectief.

over Markus Öhrn

De Zweedse kunstenaar Markus Öhrn (°1972) maakt video-installaties en performances, waarvoor hij zich vaak baseert op bestaand materiaal. Öhrn werd in 2012 in Avignon uitgenodigd met zijn eerste productie ‘Conte d’Amour’, gebaseerd op de Oostenrijkse Fritzl-zaak. Voor Theater Der Welt in Mannheim creëerde hij een black metal opera, over een dertienjarige jongen die rebelleert tegen de structuren van zijn omgeving.

“Wat als kunst wordt beschouwd, wordt gedefinieerd door een wit eurocentrisch perspectief.”

Markus Öhrn
Organisatie: Kunstencentrum Vooruit