Laden Evenementen

Speellijst

Maandag 30 augustus 2021
20u00
Prijs: € 16 / € 12 (red)
Tickets
  • Dit event is voorbij.

MonkeyMind Company

SONICO - the heart is the muscle we like to work out

SONICO is de nieuwe dansvoorstelling met livemuziek gecreëerd en geproduceerd door MonkeyMind Company, Gent (B). Het is de tweede creatie van choreografen Lisi Estaras en Ido Batash – na The Jewish Connection Project. Voor SONICO werken ze samen met tangomuzikant

Ariel Eberstein en zijn Brusselse groep met dezelfde naam – Sonico.

 

In SONICO wordt de tango – dans en muziek – op de proef gesteld en vertaald naar een hedendaagse canon. In zijn klassieke vorm, zijn bij tango twee danspartners nodig die dansen in relatie tot elkaar. Ze krijgen strenge en stereotiepe rollen toebedeeld waarbij hun samenspel perfectie en balans illustreert. Echter, als de compositie van de tangodans tegen het licht wordt gehouden en gedeconstrueerd, blijkt het geheel plots een veel minder volmaakte, minder harmonieuze configuratie.

Zo wordt voorstelling een clash van percepties van de realiteit. Zowel de muzikanten als de choreografen -dansers confronteren zich met een existentiële, niet-aflatende oefening in de ontmoeting met de ander.

Voor het crëeren van de choreografie hebben Lisi en Ido, tango benaderd vanuit Lisi’s monkey-mind-methode om chaotische gedachten en emoties in beweging te vertalen. De danstaal die dat opleverde werd verrijkt met een onderzoek naar de correlatie tussen dans en de wereld van Art Brut, de (veelal beeldende) outsiderkunst. Het repetitieve systeem, het ambulatoir automatisme: een serie van trajecten met vaste structuren zonder specifiek doel behalve het traject zelf, het systematische gedrag om één specifieke handeling steeds opnieuw uit te voeren, de koortsachtige dwang om een eigen wereld te scheppen, een oer-impuls vorm te geven…

Voor de muziek wordt gekozen voor de composities van Eduardo Rovira (1925-1980) als inspiratiebron en leidraad. Deze provocatieve Argentijnse avant-garde componist wierp zich al in de vroege jaren ’60 op de muzikale deconstructie van tango.

Credits SONICO

Concept, choreografie en dans Lisi Estaras and Ido Batash

Muziek gebaseerd op composities van Eduardo Rovira

Muzikanten

Stephen Meyer – viool

Ivo De Greef – piano

Camilo Cordoba – gitaar

Ariel Eberstein – contrabas

Lysandre Donoso – bandoneon

 

Dramaturgie Sara Vanderieck

Decorontwerp Peter De Blieck

Lichtontwerp Kurt Lefevre

Kostuums Kim Wille

Techniek licht: Helmut Van den Meersschaut

Techniek klank: Wout Clarysse

Administratie en productie: Nicole Petit

Communicatie: Louise Raes

 

Gezelschap MonkeyMind Company

Productie: MonkeyMind vzw in coproductie met De Grote Post Oostende (B),

Le Manège Maubeuge (F), MA Scène Nationale Montbéliard (F)

Organisatie: Monkeymind vzw