Vier fameuze zangeressen eren de erfenis van Lennaert Nijgh
Lennaert Nijgh is vermoedelijk de meest bepalende tekstschrijvers van het Nederlandstalige lied. Zijn naam klinkt als een klok als tekstleverancier voor Boudewijn de Groot vooral, en ook voor Rob de Nijs, Ramses Shaffy, Liesbeth List …. Parels als ‘Verdronken Vlinder’, ‘Land van Waas en Maal’, ‘Meneer de president, welterusten’ … komen uit zijn pen. Voor Rob de Nijs schreef hij ‘Malle Babbe’. Voor Shaffy & List ‘De Pastorale’.
In 1969 trouwde Lennaert met zangeres Astrid de Backer die voor altijd Astrid Nijgh werd. Voor haar schreef hij de monsterhit ‘Ik doe wat ik doe’. Zij is de draaischijf van de productie Nijghse Vrouwen, waarmee ze opnieuw door Vlaanderen trekt. Nijghse Vrouwen 2.0, zeg maar.
Samen met de uitstekende én veelzijdige zangeressen/muzikantes Sabien Tiels, Amaryllis Temmerman en Stephanie Struijk, grabbelt Astrid Nijgh in het overheerlijke en bekende repertoire van Lennaert Nijgh. Met naast de voormelde titels ook – bijvoorbeeld -‘Avond’, ‘Zuster Ursula’, ‘Een beetje meer’, ‘Wonderkind van 50’, ‘Afscheid’ … en natuurlijk
ook ‘Ik doe wat ik doe’.
Nijghse Vrouwen is een Nederlandstalig programma.
Met Sabien Tiels (zang en piano), Amaryllis Temmerman (zang), Stephanie Struijk (zang en gitaar), Astrid Nijgh (zang en gitaar), Peter Verhaegen (contrabas) en Jan Van Looy (piano). Productie Nekka.
AANVULLEND, over de zangeressen …
Met Astrid Nijgh (zang en gitaar), Sabien Tiels (zang en piano), Amaryllis Temmerman (zang en piano), Stephanie Struijk (zang en gitaar), Peter Verhaegen (contrabas) en Jan Van Looy (piano + accordeon). Productie Nekka.
Astrid Nijgh
Astrid is veel meer dan de (eerste) ex van Lennaert Nijgh of de zangeres van ‘Ik doe wat ik doe’. Het lied (over prostitutie en ontrouw) verwekte in Nederland veel commotie en maakte van Astrid in één tel een beroemdheid. De zangeres met de heel eigen contra-altstem stond in het Amsterdam van de jaren 70 op de barricades voor de prille holebi-beweging. Ze maakte negen albums, toerde jarenlang door Nederland, ook met theater- en musicalgezelschappen, speelde film, maakte radio, was docente en schreef mee aan vele teksten van Lennaert.
Sabien Tiels
Sabien Tiels vereenzelvigen met ‘Trein’, haar klassieker uit 1996, is de zangeres uit As oneer aandoen. De voorbije vijf jaar is Sabien een absolute topper op de Vlaamse podia. Shows, albums en hitsingles volgen elkaar op. In 2017 was ze de ster van SongCity. Met ‘Jij kent me beter dan ik’ (2018) overtrof ze het succes van ‘Trein’ en met ‘Dans’ heeft Sabien in 2019 een echte zomerhit op zak (en ook haar achtste album ‘Licht’). In 2020 gooide ze hoge ogen met ‘Natural Woman’, haar tribute aan Carole King. En in 2021 prijkt ze hoog in de Vlaamse hitlijsten, o.m. met de singel ‘Als jij het niet meer weet’.
Amaryllis Temmerman
Amaryllis Temmerman is een creatieve duizendpoot. Ze bracht vier albums uit en haar laatste vijf singles (o.m. ‘1 moment’ en ‘Mooie tijd’) haalden op Radio 2 de top 10. Jazz, chanson, kleinkunst, eigen werk … ze is van vele markten thuis.
Als actrice speelde ze ondermeer de rol van Greet Baele in Familie en Femke Vincke in de reeks Spoed. Als presentatrice is ze actief op de regionale zenders ROBtv, RINGtv en muziekzender Ment.
Stephanie Struijk
Na een leven als Stevie Ann, en een Engelstalig – succesvol – repertoire koos de Nederlandse zangeres-gitariste Stephanie Struijk er in 2015 toch voor om in het Nederlands haar ding te doen. Ze koos voor puurheid, intensiteit en een rijke taal om haar leven als troubadour te beschrijven. Parels als ‘De Rivier’, ‘Nieuwe maan’ en ‘Dromen van de zon’ sierden de radio-speellijsten en ze speelde in Vlaanderen o.m. live op Boterhammen in het Park, Gentse Feesten, Dranouter … Begin 2021 verscheen het album ‘Fijn zo’ met de gelijknamige single en prachtsongs als ‘Alsof je er nog bent’, ‘Dichterbij’ en ‘Later wel’.