Laden Evenementen

Speellijst

Dinsdag 27 september 2022 - Première
Woensdag 28 september 2022
19u00 & 21u00

Nieuwe zaal
Prijs: € 16 / 12 / 8 / Uitpas
Tickets
  • Dit event is voorbij.

SIMON SENN

'Be Arielle F'

 

Man kruipt via virtual reality in de huid van een vrouw

 

Beeldend kunstenaar en videoartiest Simon Senn (Genève) kocht online een digitale kopie van een vrouwenlichaam om er via virtual reality in te ‘wonen’. Daarna ging hij op zoek naar de vrouw die haar lichaam voor de kopie leende. Hij deelt zijn ongewone ervaring op het podium.

In de digitale conferentie ‘Be Arielle F’, die zowel een demonstratie als een bekentenis is, maakt Senn duidelijk dat de virtuele wereld en de echte wereld niet altijd recht tegenover elkaar staan, en onthult hij de onverwachte verstrengelingen tussen technologie, representatie, gender en wetten.

Na het downloaden van de replica (een gedetailleerde en accurate reproductie), bracht Senn het digitale vrouwenlichaam tot leven met sensoren. Hij ontdekte hoe het voelde om een vrouwenlichaam te “hebben” – althans door zijn 3D-bril.
Het was een ontroerende ervaring. Wie is deze vrouw? Kan hij alles doen wat hij wil met dit digitale lichaam? Wat met de nieuwe, aangename sensualiteit die deze virtuele vorm hem biedt?

Hij slaagde erin de jonge vrouw, “Arielle”, op te sporen. Tot op de dag van vandaag praten ze met elkaar en onderzoeken ze dit derde digitale lichaam dat tussen hen bestaat. Arielle maakt deel uit van het project en is ook aanwezig in de voorstelling.

Door dit project besloot Simon Senn bij een psycholoog langs te gaan om het te hebben over zijn gevoelens van “gender disturbance”, die hem blijven verbazen. Lijdt hij misschien aan de klinisch erkende psychische aandoening ‘Snapchat-dysmorfie’, waarbij mensen willen transformeren om op hun online afbeelding te gaan lijken?

 

Organisatie: Viernulvier
Foto credit: Elisa Lavergo
Evenement Categorie: