Laden Evenementen

Speellijst

Zaterdag 5 maart 2022
20u00
Prijs: € 14 vvk / € 19 add / Uitpas
Tickets
  • Dit event is voorbij.

SOIREE NEGOCIEE #1: HOTCLUB GENT, BAR LUME & CITADELIC

Myrddin + the Free Orleans Rebel Band

 

Op een Soiree Negociee nodigt Citadelic telkens een andere muzikale sparringpartner uit.

Voor de eerste editie en trouw aan historiek,  het festival in 2007 georganiseerd door David De Rudder indachtig, kwamen we spontaan uit bij de Hotclub. Het wordt zelfs een tandem met de HotClub en Bar Lume, twee prominente uiterst muzikale cafés in het Gentse in de mix met Peter Kinna en Waso De Cauter aan het roer. Een ode aan de live muziek.

20:00 Myrddin (i.s.m. Bar Lume)

Myrddin, telg van de bekendste muziekfamilie in het Gentse, is zonder enige twijfel een fenomeen in het Belgische muzieklandschap. Met zijn uitzonderlijk talent en technische virtuositeit leidt hij je met zijn flamencogitaar naar andere werelden. Dat komt ervan als je uit zo’n aristiek nest komt; vader voorop, altijd nieuwsgierigs naar nieuwe muziek en een moeder als superfan van Paco de Lucía, de legendarische en virtuoze flamencospeler.
Voor deze gelegenheid vertolkt hij voor het eerst werk uit zijn derde soloplaat, deel van de reeks ‘Monstruos y Duendes’ en genoemd naar zijn in mei geboren kleinkind Médyn.
Zijn muziek staat voor hartverwarmende spontaniteit en ambacht, en is altijd diep persoonlijk maar klinkt telkens weer universeel. In zijn unieke universum flaneert hij zonder oogopslag tussen klassiek, jazz, chanson, gipsyswing, flamenco en roots.
Een lyrieke ervaring, zo beschreef Wannes Van De Velde het ooit terecht.

Myrddin De Cauter: flamenco guitar

 

21:00 The Free Orleans Rebel Band (i.s.m. de Hotclub Gent)

New Orleans-jazz was ooit de avant-garde van de muziekwereld; een revolutie vol geluiden waaronder Europese harmonieën met Afrikaanse ritmes. Het bracht voor die tijd ongehoorde wilde dansbare grooves. Als collectief werd gezocht wat harmonisch mogelijk was. Voor de buitenwereld kwam dit over als complete chaos van onbegrijpelijke ritmes en een waanzin van verschillende stemmen die collectief improviseerden. Maar tegelijk was het ó zo aanstekelijk! Met het verloop van de jaren echter verloor het haar baanbrekende randje en nam de emotie en persoonlijke expressie de voorhand.

Waso De Cauter kwam via zijn vader al op zeer jonge leeftijd in aanraking met de jazz uit New Orleans. Pas op latere leeftijd kwam hij toe tot spelen van deze muziek en deed dit in verschillende bezettingen en met gerenommeerde artiesten. Wat hem echter telkens opviel, bovendien vaak luisterend naar zowel Jelly Roll Morton als The Red Hot Peppers, was de gelijkenis tussen al deze genres en de freejazz van Ornette Coleman. Waso moest dit gegeven, dit gevoel kost wat kost onderzoeken! Met wat humor doopte hij het project The Free Orleans Rebel Band maar ‘de zot zegt al lachend de waarheid’! Vertrekkende vanuit  dezelfde bezetting als Louis Armstrong’s Hot Seven – voor velen toch de ware geboorte van jazz – verzamelde hij enthousiastelingen die gedijen in de avant-garde, avonturiers en vrije geesten van de Belgische jazzscene. Het oorspronkelijk revolutionair karakter werd in ere hersteld maar de muziek kreeg ook veel plaats voor energie, grooves en dansbaarheid, met een eindresultaat die best mag best gehoord worden.

Waso De Cauter: gitaar
Bart Maris: trompet
Joachim Badenhorst: rieten en saxofoon
Nabou Claerhout: trombone
Christian Mendoza: piano
Jon Birdsong: sauzafoon
Lionel Beuvens: drums

 

Organisatie: Citadelic