Laden Evenementen

Speellijst

Donderdag 17 november 2022
20u00

Oude zaal
Prijs: € 14 (vvk) / € 19 (add) / Uitpas
Tickets
  • Dit event is voorbij.

SOIREE NEGOCIEE #2: TROIKA & CITADELIC

A night of Radical Acoustic Music

 

Op een Soirée Negociée nodigt Citadelic telkens een interessante sparringpartner uit voor een muzikale samenwerking.

Op deze tweede editie draait de 2de avond rond Troika, een stevig Gents collectief van gelijkgestemde improvisatoren, die albums releasen en concerten organiseren.

 

CHRIS RAINIER  (AU)

Chris Rainier is een in Zuid-Afrika geboren multi-instrumentalist, performer, componist, improvisator en beeldend kunstenaar uit Melbourne, Australië. Zijn verdiensten als uitvoerder maar ook als academicus en specialist met betrekking tot de componist en instrumentuitvinder Harry Partch hebben hem naar de meeste continenten gebracht. In nauwe samenspraak met internationale vakmannen bouwde hij replica’s van enkele van Harry Partch’s unieke instrumenten, in het bijzonder de verschillende microtonaal aangepaste gitaren van de componist.
Rainier is een modernist. Hij heeft een stevige voeling met de afgelopen eeuw van muzikaal experimenteren en plukt zelfbewust uit die geschiedenis ideeën die helpen tot zijn eigen doeleinden te komen.
Dit jaar staat in het teken van maar liefst twee releases, eentje met zijn interpretaties van Partch’s vroege composities voor stem en microtonale akoestische gitaren – meestal daterend uit de jaren 40 – evenals een nieuw album met zijn eigen originele composities en werk voor stem en zijn replica van Partch zijn Adapted Guitar 1.
Chris Rainier – gitaar

 

AUDREY LAURO  (FR)

Vanavond stelt Audrey Lauro haar solo album «Sous un ciel d’écailles» voor.

De in Brussel wonende Franse saxofonist Audrey Lauro werd opgeleid in compositie, jazz en hedendaagse muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en het Conservatorium Royal de Liège.
Haar energie voedt zich aan de experimentele muziek en in het bijzonder aan improvisatie, waarbij ze voortdurend de taal van het instrument, de frase en de sonische gebeurtenis in twijfel trekt.
Je kon haar door de jaren heen regelmatig bewonderen bij multidisciplinaire muziekprojecten van ChampdAction zoals “Hold Your Horses”, een grote trash-opera in 27 acts (2013), “P-TRAINS (Astrin Phosphora)” (2013), “HRZSCHMRZ”, een opera met de schijnwerpers op ‘liefde’ en de steeds verder voortschrijdende digitale wereld of in samenwerkingen met kunsthuizen als Q02 (workspace for experimentele muziek en geluidskunst gevestigd in Brussel), B R O N K S (Theater voor een jong publiek / Brussel) en De Muntschouwburg

« …le saxophone de la talentueuse Audrey Lauro peut en un instant tracer des montagnes infranchissables en s’extirpant d’une brume électronique délibérément plaquée au sol… » Franpi Barriaux, 24 october 2021, Citizen Jazz
« …The tension never really releases, which only contributes to the kind of darker moods that Lauro seems to conjure up with much of her music. » Keith Prosk, 4 may 2021, The Free Jazz Collective
« …Audrey Lauro s’emploie à se jouer de son sax, à étendre son spectre, ses vibrations, à se sortir des phrases déjà entendues, bref à jouer d’un instrument nouveau à chaque concert. » 25 february 2021, Jazz à Paris

Audrey Lauro – alto saxofoon, composities  (FR)

 

CHARLEMAGNE PALESTINE / SEPPE GEBRUERS  (FR)

Charlemagne Palestine kun je gerust een fenomeen noemen, een levende legende in Brussel, en niet alleen omdat hij decennia lang deel uitmaakte van de underground kunstscene van New York.
Zijn optredens zijn berucht. Opgezette dieren die hij als godheden beschouwt, verfraaien zijn shows in overvloed. Hoewel hij geassocieerd wordt met minimalistische muziek, bestempeld hij zichzelf eerder alseen maximalist.

Seppe Gebruers is een Belgische pianist, improvisator en componist. Hij treedt op met urgency en integriteit passend bij zijn statuut als compromisloze muzikant in de Belgische jazz.
Zijn intense, fysieke spel was al te horen in een aantal merkwaardige trio’s, onder meer met de Portugese trompettist Luís Vicente en Nederlandse drummer Onno Govaert, maar ook vooral met contrabassist Hugo Antunes en Paul Lovens, één van de nog levende iconen van de freejazz (see album The Room).
De laatste 10 jaar besloot hij twee piano’s te spelen die in kwarttonen waren gestemd, zodat hij microtonale muziek kon verkennen en introduceren in improvisatie. Als componist maakte hij muziek voor films (zoals Etangs Noirs en The Reconstruction) en theater (Tibaldus).
Daarnaast is hij medeoprichter en artistiek leider van het improvisatiecollectief Troika en startte enkele jaren geleden onderzoek bij het KASK onder de titel ‘Unexplored possibilities of contemporary improvisation and the influence of microtonality in the creation process’.

Charlemagne Palestine – 2 piano’s
Seppe Gebruers – 2 piano’s

 

 

Organisatie: Citadelic
Evenement Categorie: