Laden Evenementen

Speellijst

Dinsdag 19 november 2024
20u00

Oude zaal
Prijs: € 20 / € 15 (red) / Uitpas kansentarief
Tickets

THEATERGROEP DE KALE

De klucht van de molenaar

U heeft vast wel bepaalde associaties bij het woord klucht, maar heeft u er ooit een gezien? Vierhonderd jaar geleden zou die vraag overbodig zijn: het publiek kon toen geen genoeg krijgen van kluchten. Bekende auteurs speelden daar dan ook gretig op in, zoals Bredero. Zijn stukken worden bevolkt door figuren die uit het leven gegrepen zijn en zitten vol grappen, roddel en achterklap en bedrog. In deze voorstelling brengt toneelgroep De Kale een van zijn kluchten opnieuw tot leven.

In De Klucht van de Molenaar kan een keurige vrouw ’s avonds de stad niet meer in. De boot waarmee ze uit Leiden kwam heeft vertraging opgelopen en nu zijn de stadspoorten al dicht. Zij vraagt onderdak bij een molenaar en zijn vrouw. Zij wordt door hen zeer gastvrij ontvangen, maar al snel blijkt dat de molenaar een wel heel grote interesse in de stadse vrouw heeft opgevat. Hij haalt haar over om elkaar die nacht op een geheime plek te ontmoeten. De stadse dame lijkt wel in te zijn voor een avontuurtje….

De voorstelling duurt 70 minuten, inclusief een korte inleiding van ongeveer 10 minuten

Met: Vastert van Aardenne, Celia van den Boogert, Marieke de Kruijf en Stijn Westenend

Regie: Victor van Swaay ; vormgeving: Marjolein Ettema; licht: Mirjam Scholten; fotografie: Onno Roozen.

 

Over Theatergroep De Kale

De Kale speelde eerder met veel succes o.a. De Klucht van de Koe en Warenar. Zij gaan daarbij uit van de oorspronkelijke tekst. De spelers kunnen met recht meesters op dit terrein worden genoemd. Met hun beeldende spel brengen zij de 17de eeuw een beetje dichterbij.
Kijk voor meer informatie over Theatergroep De Kale op www.theatergroepdekale.com

 

Over Bredero

Gerbrand Adriaenszoon Bredero werd op 16 maart 1585 geboren in Amsterdam. Hij ging naar de Franse school en volgde later een opleiding tot schilder. Al op jonge leeftijd begon hij met schrijven en sloot hij zich aan bij rederijkerskamer De Eglantier. Later richtte hij samen met Coster en Hooft De Nederduytsche Academie op. Bredero was een toneelschrijver, dichter en schilder. Hij heeft in een korte tijd enorm veel geschreven. Hij heeft zelf veel gelezen en onderzoek gedaan naar werken uit zijn tijd. Bredero schreef komedies, kluchten, sonnetten, blijspelen en verschillende soorten liederen. Bredero schreef vooral voor het Amsterdamse publiek en dat is onder andere te merken aan het dialect in zijn toneelstukken. Zijn werk staat bekend vanwege het komische en realistische karakter. Hoewel hij enorm veel schreef heeft Bredero voornamelijk geld verdiend met zijn schilderwerk. Geen van zijn schilderijen zijn bewaard gebleven. Op 23 augustus 1618 overleed Bredero in Amsterdam.

 

Organisatie

De voorstelling is een initiatief van de Vakgroep Letterkunde van de UGent.

Kaartjes

Kaartjes voor deze voorstelling zijn te verkrijgen via de website van de Minard:

 

Organisatie: UGent
Evenement Categorie: