Laden Evenementen

Speellijst

Woensdag 12 november 2025
20u00

Oude Zaal
Prijs: €13 - €20 / Uitpas kansentarief
Tickets

THEATERGROEP DE KALE

De Romanzieke Juffer

Gabriel Metsu, Vrouw leest een boek bij een raam, ca. 1653-1654. Gabriel Metsu, 105 x 90.7 cm, GM-105. Image courtesy of The Leiden Collection, New York.

 

U heeft vast wel bepaalde associaties bij het woord klucht, maar heeft u er ooit een gezien? Driehonderd jaar geleden zou die vraag overbodig zijn: het publiek kon toen geen genoeg krijgen van kluchten. Bekende auteurs speelden daar dan ook gretig op in, zoals Bredero en de in zijn tijd zeer populaire Pieter Bernagie. Dit soort kluchten worden bevolkt door figuren die uit het leven gegrepen zijn en zitten vol grappen en listen. In deze voorstelling brengt toneelgroep De Kale een van die kluchten opnieuw tot leven.

In De Romanzieke Juffer van Pieter Bernagie is een jonge vrouw in de ben geraakt van romannetjes en weigert zij om te trouwen. Ze drijft haar vader en haar minnaar bijna tot waanzin met haar geïdealiseerde blik op de liefde, het huwelijk en het mannelijk geslacht. Op het eerste gezicht lijkt de ‘juffer’ misschien een wat oppervlakkige vrouwenrol, maar toch heeft haar karakterisering een opvallende diepgang door haar verlangen naar vrijheid.

De voorstelling duurt 70 minuten, inclusief een korte inleiding van ongeveer 10 minuten

Met Marieke de Kruijf, Stijn Westenend, Celia van den Boogert, Sjoera Retèl en Vastert van Aardenne.

 

Over Theatergroep De Kale
De Kale speelde eerder met veel succes o.a. Bredero’s De Klucht van de Koe en Hoofts Warenar. Zij gaan daarbij uit van de oorspronkelijke tekst. De spelers kunnen met recht meesters op dit terrein worden genoemd. Met hun beeldende spel brengen zij de 17de eeuw een beetje dichterbij.
Kijk voor meer informatie over Theatergroep De Kale op www.theatergroepdekale.com

Over Pieter Bernagie
Pieter Bernagie (1650–1699) was een toneelschrijver en arts uit de tweede helft van de zeventiende eeuw. Hoewel hij in zijn tijd populair was, is hij nu grotendeels vergeten. Hij combineerde een medische loopbaan met het schrijven van komisch toneel, onderwees geneeskunde aan het Amsterdamse Atheneum, en was directeur van de Amsterdamse Schouwburg. Zijn bekendste stukken, zoals De Romanzieke Juffer (1685) en Het Huwelyk Sluyten (1685), draaien vaak om huwelijksperikelen, met twee vrijers, ouderlijke inmenging en komische verwikkelingen. Zijn toneelstukken werden tot het einde van de achttiende eeuw veel opgevoerd en zijn in de twintigste eeuw herontdekt.

Organisatie & financiering
De voorstelling is een initiatief van de Vakgroep letterkunde van de UGent en de Alliantie-onderzoeksgroep THALIA (UGent – Vrije Universiteit Brussel). Ze wordt mogelijk gemaakt met financiering van het Bijzonder Onderzoeksfonds van de UGent en van FWO-Vlaanderen.

 

 

Regie: Victor van Swaay
Licht: Mirjam Scholten
Fotografie: Onno Roozen & Wieky de Boer
Inleiding & historische
Contextualisering: Estel van den Berg (UGent & FWO-Vlaanderen)
Organisatie: UGent
Evenement Categorieën: