Laden Evenementen

Speellijst

Maandag 27 november 2023
20u00

Oude zaal
Prijs: € 5
Tickets
  • Dit event is voorbij.

TOMMY WIERINGA

Boekhandel Walry en Uitgeverij De Bezige Bij nodigen u uit voor een avond over ‘Nirwana’ met auteur Tommy Wieringa en filosoof Ignaas Devisch.

Tommy Wieringa laat met zijn nieuwe roman vele vuren hoog oplaaien. Met ‘Nirwana’ schreef hij een veelomvattende roman, zowel historisch als sterk hedendaags. Het oorlogsverleden van de grootvader bepaalt het heden van de kleinzoon. Samen vertellen ze een wervelend epos over een familie die generatie na generatie de verovering van de aarde met veel vuur najaagt, ook wanneer blijkt dat dat vuur een goede knecht is, maar een slechte meester.

Hoe allesverwoestend vuur kan zijn, weet ook professor filosofie Ignaas Devisch. Devisch beschreef in zijn betoog ‘Vuur’ (2020) hoe het natuurelement een vergeten vraagstuk is. Onze achteloosheid over de verwoestende kracht van vuur krijgen we als een boemerang in ons gezicht terug. Vuur geeft warmte, comfort en veiligheid, maar je moet er telkens iets voor vernietigen.

Naar aanleiding van ‘Nirwana’ gaan Tommy Wieringa en Ignaas Devisch samen in gesprek.

 

We verwelkomen u graag op maandag 27 november in de Minardschouwburg in Gent.
De deuren gaan op en om 19u30, de voorstelling begint om 20u.

Gevierd kunstenaar Hugo Adema stamt uit een roemruchte familie die al decennia haar stempel op de moderne tijd drukt. Zijn grootvader Willem Adema stichtte zijn offshore-imperium na een dubieuze rol in de Tweede Wereldoorlog: aanvankelijk vecht hij aan Duitse zijde aan het oostfront, maar halverwege de oorlog sluit hij zich aan bij het verzet. Wie is die man die sommigen vereren als een held en anderen beschouwen als een geslepen opportunist?

Terwijl zijn tweelingbroer aan het hoofd van het familiebedrijf het grootste schip ter wereld laat bouwen, raakt Hugo’s eigen leven in een impasse als zijn grote liefde hem verlaat. Hij keert terug naar het landgoed waar hij is opgegroeid om weer te schilderen en het verleden van zijn inmiddels honderdjarige grootvader te onderzoeken. Wanneer zijn vroegere gouvernante overlijdt duiken in haar huis de verloren gewaande dagboeken van Willem Adema op, die een ontstellend licht werpen op diens oorlogsjaren. Is dit het moment om de geschiedenis recht te doen?

Over Tommy Wieringa

Tommy Wieringa (1967) brak in 2005 door bij het grote publiek met ‘Joe Speedboot’ en won met dit boek de F. Bordewijkprijs. In 2012 verscheen zijn roman ‘Dit zijn de namen’, die werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil. In 2017 won hij de Bookspot Lezers- en Literatuurprijs, publieksprijs Gouden Boekenuil en de Inktaap voor zijn verpletterende roman ‘De heilige Rita’. Het werk van Tommy Wieringa wordt wereldwijd vertaald, onder meer in het Hebreeuws, het Koreaans en het Frans, Duits en Engels.

Over Ignaas Devisch

Ignaas Devisch (1970) is professor in de medische filosofie en ethiek aan de UGent. Daarnaast is hij ook auteur, columnist en veelgevraagd commentator in de media en in het publieke debat. Met de boeken ‘Rusteloosheid’ en ‘Het empathisch teveel’ werd Devisch genomineerd voor de Socratesbeker voor het beste filosofieboek. In zijn meest recente boek ‘Vuur’ ontwikkelde Devisch, geïnspireerd door denkers als Peter Sloterdijk en Bruno Latour, een nieuw idee over de plaats van vuur in onze wereld.

Over Nirwana

‘Nirwana’
Tommy Wieringa
Prijs boek 29.99 euro

 

 

Organisatie: Boekhandel Walry
Foto credit: Keke Keukelaar
Evenement Categorie: