Kan vrije meningsuiting de democratie ondermijnen? Een avond van PEN Vlaanderen rond de paradox van de vrije meningsuiting, met uitgesproken opinies, pakkende literatuur en wonderschone muziek.
· Hind Fraihi introduceert
· Ignaas Devisch, Maarten Boudry en Anne Provoost in debat
· Kati Verstrepen becommentarieert
· Dirk Roofthooft leest
· Osama Abdulrasol musiceert
Het jaarlijkse evenement van PEN Vlaanderen strijkt neer in de MINARD en buigt zich over de paradox van de vrije meningsuiting. Komt de democratie in gevaar door het recht om altijd en overal je mening te uiten? Hoe gaan we om met extreme meningen die haat en verdeeldheid zaaien? Met de exponentiële groei van publieke platformen via de sociale media? Met manipulatie en fake news? Welke verantwoordelijkheid nemen de media hierin op? Zijn er grenzen aan de vrijheid? Hoe gevaarlijk is onze ongelimiteerde publieke ruimte vandaag? Ignaas Devisch, Anne Provoost en Maarten Boudry gaan erover in gesprek.
Kati Verstrepen, specialist vreemdelingenrecht, gaat in op de moeilijke visumproblematiek voor vervolgde schrijvers die hun land moeten ontvluchten, en de grenzen waar ze op stoten.
Acteur Dirk Roofthooft brengt een doorleefde lezing uit ‘Ik zal de wereld nooit meer zien’, het ophefmakende werk van Ahmet Altan, erelid van PEN Vlaanderen en momenteel opgesloten in een Turkse cel.
In zijn muziek laat Osama Abdulrasol verschillende culturen en muziekstijlen met elkaar in gesprek gaan: van Arabisch tot Indisch, van jazz tot experimenteel. Een feest voor het oor!
PEN Vlaanderen is de Vlaamse afdeling van PEN International (opgericht in 1921). Deze wereldwijde auteursvereniging ijvert voor vrije meningsuiting, vrede en internationale verstandhouding. Ze zet zich in voor vervolgde auteurs en verzet zich tegen elke vorm van censuur.
Inclusief in de ticketprijs:
‘Ik zal de wereld nooit meer zien’ van PEN-erelid Ahmet Altan die in Turkije in de gevangenis zit.