Laden Evenementen

Speellijst

Zaterdag 9 oktober 2021
13u00
Prijs: € 18
Tickets
  • Dit event is voorbij.

WILLEMSFONDS

Het Betere Boek

 

Al elf edities lang streeft Het Betere Boek ernaar om via Nederlandstalige literatuur mensen tot inzicht te brengen en op een andere manier naar de wereld rondom zich te laten kijken. Via het thema ‘Bevrijd de Zinnen’ grijpt het Willemsfonds dit jaar terug naar de basiswaarden van haar organisatie. Net zoals vorig jaar kwam het programma tot stand volgens het principe van ‘co-curatorschap’, de twee aangestelde curatoren zijn de jonge auteur Anneleen Van Offel en Mohamed Ikoubaân, directeur van het nomadisch kunstencentrum Moussem. Na enkele lange en diepgaande gesprekken interpreteerden ze het concept ‘Bevrijd de Zinnen’ naar de vrijheid van denken, de moeder van alle vrijheden ofte de essentie van het mens-zijn. Met andere woorden zijn de concepten ‘vrijheid’ en ‘bevrijding’ de rode draad van het festivalthema.

 

 

Ook deze editie speelt zich af in de Gentse binnenstad. De festivallocaties zijn het Geuzenhuis (Zuilenzaal), Liberas (Blauwe Zaal), de Krook (Blauwe Vogel), de Minard (Schouwburg) en Voo?uit (Domzaal). Voor de thematische invulling van deze literaire hoogdag hernoemden de curatoren de locaties naar één Plein en vier huizen die ze elk toevertrouwen aan een gastvrouw/- heer. De hosts modereren niet alleen de debatten, maar brengen de filosofie achter de alternatieve benaming van hun toegewezen cultuurinstelling tot leven.

Het Plein van de Vrijheid

Het Plein van de Vrijheid is de centrale as van het festivalgebeuren. Om 13u verwelkomen de curatoren het publiek en belichten ze het thema. De openingsceremonie wordt gelivestreamd en live vertaald door een tolk Vlaamse Gebarentaal. Daarna gaan de bekroonde romanschrijver Arnon Grünberg en Marek Šindelka, de grootste Tsjechische literaire belofte van zijn generatie, anderhalf uur in dialoog over hun eigenzinnige visies op ‘Bevrijd de Zinnen’.

Nadien begeleiden de gastheren- en vrouwen de aanwezigen naar hun Huis. Wanneer omstreeks halfzes ‘s avonds de laatste Huispoort dichtgaat, sluiten we om zes uur de festiviteiten af met de uitreiking van De Bronzen Uil 2021, dé Nederlandstalige literaire debuutprijs. Wie treedt er in de voetsporen van Machteld Siegmann? En wie wint de Publieksprijs? Ook de uitreiking van De Bronzen Uil, een initiatief i.s.m. het Algemeen-Nederlands Verbond, wordt gelivestreamd

Tickets & info: info www.hetbetereboek.be

Organisatie: Willemsfonds
Evenement Categorie: