NIEUWSBRIEF MINARD – APRIL 2023

 

Beste Minard-minnaar,

Aprilse grillen? Daar draaien wij ons hand niet voor om in Minard. Ook deze maand reigen zonder te verpinken de meest uiteenlopende genres aan elkaar. Onze zeer gewaardeerde gasten brengen ons meer bepaald kortfilm, muziek, musical, opera, comedy, geschiedenis, theater, performance en cabaret!

We beginnen de maand met een einde, nl. dat van het Gentse Courtisane Festival 2023. Courtisane is een platform voor film en audiovisuele kunsten. In de vorm van een jaarlijks festival, filmvertoningen, gesprekken en publicaties worden de relaties onderzocht tussen beeld en wereld, esthetiek en politiek, experiment en engagement.

 

Muzikaal experiment is er met Left Waves die ons Gigi Masin en Florence Cats presenteren. De Venetiaanse componist, muzikant en producer Gigi Masin experimenteert al sinds eind jaren ’70 met – hou je vast – geluidscollages, tapeloops, veldopnames en turntablism. De Brusselse muzikante en geluidskunstenaar Florence Cats experimenteert met de grenzen van ruimte en stilte. Ze gaat aan de slag met de piano en field recordings.

De mannen van Contraband stellen, 10 jaar (en maar liefst 12 kinderen!) na hun eerste plaat, hun tweede voor: ‘Zinzoeker’. Ze brengen het album voor het eerst integraal in de Minard! Op 7 april dan komt Trio Pletenitsa met Pletenitsa II. Zes prachtige traditionele, Bulgaarse volksliederen worden hier vertolkt op een intieme, sobere manier. Laat je vervoeren door de harmonische melancholie uit Oost-Europa.

BE!Musical vzw strijkt neer in Minard. Deze musicalvereniging wil jongeren laten kennis maken met de wondere wereld van theater en musical. Ze werkten in hun ateliers met man en macht toe naar dit moment. ‘Through the looking glas’ is een musical gebaseerd op de boeken Alice’s Adventures in Wonderland, gebracht door kinderen van zes tot achttien jaar met heel veel talent.

Lyrica brengt ons dan weer een opera met heel veel verrassende, onbekende schitterende fragmenten uit de Franse Opera Comique. Een echte aanrader voor de kenners en een zeldzame kans voor anderen om er kennis mee te maken.

Chris van den Durpel laat de schouwburg schuddebuiken met Spiessens Spijbelt op 21 april. Ook Hans Cools brengt comedy, met Cools & Zonen. Schipperend tussen zijn oude en nieuwe leven probeert hij te wikken en wegen wat hij wil meegeven aan zijn eigen zonen. Nele Bauwens tenslotte brengt haar derde cabaretvoorstelling in monoloogvorm. Een vrouw naar ons hart en het ontdekken waard! Wie denkt aan huilen van het lachen, aan wenen van ontroering en aan rollen van het ene wonderlijk inzicht in het andere, die denkt aan een cabaretvoorstelling van Nele Bauwens.

‘Dag Vader’ is ook monoloog. Wat tijdens de tocht met zijn vader onuitspreekbaar bleek te zijn, probeert Sam De Grave hier alsnog te vertellen.

Naast dit alles is er ook ruimte voor de performance Ruimtegruis, een productie van een gelijknamige groep enthousiastelingen.

De succesvolle boekvoorstelling Dit is Europa van Frans Grapperhaus en Hendrik Vos is verteltheater en muziek, en is als een avontuurlijke reis over het Europese continent.

Weet al waddade goat kieze?

Tot de noaste kier, in Minard.

 

Nathalie en de Minard equipe: Pilar, stagiaire Maaike, Katrien, Jan, Lennert, Michael en Griselda.

 

 

© 2021 Minardschouwburg