De échte Gentse Gentse Feesten in Minard!

Volkstheater in de Gentse taal en traditie

Wie had ooit kunnen vermoeden dat het theater van architect Louis Minard, in 1847 geopend als reactie op de opera – in de volksmond ‘de fransschen theejoater’genoemd -, op de dag van vandaag een prominente rol zou blijven spelen tijdens de Gentse Feesten.

De Minard werd – sedert Henri Van Daele die het theater bespeelde vanaf 1925 – de ‘place to be’ voor het volkstheater.

Zijn opvolger, Romain Deconinck, koesterde deze traditie en zelfs in de periode dat de Gentse feesten dreigden te verdwijnen bleef hij actief.

‘Den anheiwer wint’ is een oud Gents gezegde en het doorzettingsvermogen van Romain blijft tot op heden ten dage een inspiratiebron.

Ondertussen heeft de schouwburg twee ‘plateau’s’ en evolueerde het doorheen de jaren tot een creatieplek met vele gezichten. Meer dan 250 voorstellingen per jaar vinden er plaats voor ongeveer 50 000 bezoekers.

 

Maar tijdens de Gentse feesten blijft het de plek voor ‘volksvermaak in de Gentse toale en traditie’ bij uitstek.

 

Al jaren zijn Bob De Moor en Jan De Raedt met hun gezelschap de vaste bespelers. Zes jaar geleden vervoegden de  ‘twee hieres van stand’, Koen Crucke en Luk De Bruyker de programmatie.

Ook anno 2023 worden zij, met hun drietjes, de gangmakers.

De programmatie wordt aangevuld, net zoals vorig jaar met een causerie door Perfesser Gents, Peter Van Haelter en met de nacht van de vuile liedjes van volkszanger Wim Claeys.

Voor iedere oudere en nieuwe ‘Genteneire’, voor elk wat wils.

 

MINARD

De Gentse feesten-periode leent zich uitstekend tot het organiseren van meerdere voorstellingen op één dag in de schouwburg. De Minard beschikt over een technische infrastructuur die dat relatief makkelijk toelaat. Daardoor waren er de afgelopen jaren in de Minardschouwburg niet één, maar twee, drie, en zelfs vier voorstellingsreeksen.

In 2020 zijn de feesten in het water gevallen en vorig jaar in 2021 organiseerden we voor een beperkt publiek, binnen én ook buiten. Minard on tour. En in 2022 herpakte Minard en zijn artiesten zich. Ook dit jaar zullen de échte Gentse Feesten in de Minard te vinden zijn.

 

 

 

 

© 2021 Minardschouwburg