Opening tento Coin Romain met causerie door Luk De Bruyker nav 180 jaar Gentse Feesten

Donderdag 13 juli 2023 van 18u tot 18u

 

Romain Deconinck – De langste sterkhouder van het volkstheater tijdens de Gentse feesten

 

180 jaar geleden werden voor het eerst ‘Gemeentefeesten’ door het stadsbestuur in Gent georganiseerd.
Drie jaar later werd op 27 juni 1847, tijdens die feesten trouwens, de ‘Minardschouwburg’ ingewijd.
Sindsdien is de schouwburg steevast één van de vaste waarden van het feestgebeuren.

 

Vanaf 1941 was het ongetwijfeld de figuur van Romain Deconinck die het volkstheater in de Minard belichaamde, tot de sluiting van de schouwburg voor noodzakelijke renovatie, in 1990.

Romain werd in 2000 uitgeroepen tot ‘Gentenaar van de eeuw’ en werd als standbeeld vereeuwigd op de trappen van de Minard.

Hij stierf op 1 december 1994, precíes op de dag dat het volkstheater met ‘het Spelleke van Drei Kluiten’ en een aantal van ‘zijn beren’ (zijn legendarisch gezelschap) de vernieuwde Minard weer ‘openspeelde’. Van goede timing gesproken.

 

 

180 jaar Gentse Feesten is een mooie aanleiding om een kleine hommage tentoonstelling te organiseren in de bar van de Minard in samenwerking met Café Romain (die een aantal werken schonken), het AMSAB, dat het archief van Romain Deconinck in zijn bezit heeft en Luk De Bruyker. Reinout Hiel staat in voor de vormgeving.

 

De tentoonstelling in het nieuwe publieksfoyer is tijdens de feesten gratis te bezoeken.

 

De opening was op donderdag 13 juli om 18u – een gezellige prelude als start voor de 180 jaar jonge feesten in de ‘tempel’ van het Gentse volkstheater… in het huis van Romain.

Luk De Bruyker (Taptoe’s erf), die in diverse toneelstukken de figuur van Romain Deconinck belichaamde, hield een korte causerie over de figuur van  Romain en het belang van de Minard in het Gentse cultuurleven. Hij ging eveneens in gesprek met enkele van zijn legendarische beren Claude Marissael en Rudy Suwyns die ons wellicht nog een en ander kunnen vertellen dat we nog niet weten.

 

En Yvonne Delcour – zorgvuldig begeleid door Jean Pierre Maeren – werd in de bloemetjes gezet!

 

 

 

© 2021 Minardschouwburg